Blaty Kuchenne Laminowane - Warszawa
Charakterystyka Blatów Laminowanych do Kuchni
Blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu. Niewątpliwą zaletą blatów laminowanych jest ich odporność na wysokie temperatury oraz brak konieczności konserwacji. Kolejnym ich atutem jest bardzo duży wybór dostępnych wzorów. Mogą imitować drewno, kamień, metal. Wybór blatów jest bogaty, z łatwością dopasujemy coś, co się nam spodoba.
Wzory Blatów Laminowanych Egger
Wzory Blatów Laminowanych Kronospan
Blaty Kuchenne Laminowane - Wszystko co Musisz Wiedzieć
Kropką nad „i” każdej zabudowy kuchennej jest odpowiednio dobrany blat, który powinien być funkcjonalny i estetyczny. Blat laminowany jest doskonałą alternatywą produktów z kamienia naturalnego czy drewna. Cechuje się zdecydowanie niższą ceną i wieloma walorami, dzięki czemu może być nawet lepszym wyborem niż blat z materiału naturalnego.
Jak wybrać blat laminowany do konkretnego stylu kuchni?
Blaty laminowane są produkowane w tak ogromnej ilości kolorów i wzorów, że można je dopasować praktycznie do każdego stylu kuchennego. Do kuchni minimalistycznej sprawdzi się blat biały, czarny, imitujący beton czy kamień. Podobne wybory sprawdzą się w kuchni nowoczesnej. Do pomieszczenia w stylu skandynawskim doskonale pasuje blat w kolorze imitującym drewno sosnowe. Z kolei styl klasyczny podkreśli blat w kolorze imitacji ciemniejszego odcienia drewna, na przykład dopasowanego do koloru całej zabudowy. Wzornictwo blatów laminowanych pozwala wybrać również produkt do kuchni retro, industrialnej czy glamour. Producenci oferują bowiem blaty zarówno matowe, jak i błyszczące. Mogą one imitować nie tylko materiały naturalne, ale także posiadać awangardowe czy artystyczne wzornictwo. Dzięki temu nawet najbardziej wymagający klient znajdzie odpowiedni blat do swojej kuchni.
Jakimi zaletami wyróżnia się blat laminowany?
Blaty laminowane są wykonane z płyty wiórowej, na którą zostaje naniesiony materiał dekoracyjny. Wykonuje się to nowoczesną metodą postformingu, dzięki czemu ten produkt cechuje się unikalnymi walorami.
Przede wszystkim jest to wysoka odporność na wiele szkodliwych czynników, takich jak wysoka temperatura i para wodna, a także promienie słoneczne. Blaty nie są także narażone na szkodliwe działanie plam pochodzenia organicznego, co w przypadku innych materiałów może skutkować trwałym przebarwieniem. Dobrze zabezpieczony i zamontowany blat jest także odporny na wilgoć. Na ciemnych i matowych blatach nie widać zarysowań, które mogą się pojawić na skutek normalnego użytkowania kuchni.
Ogromny wybór kolorystyki oraz wzornictwa również można zaliczyć do cennych walorów blatów laminowanych. Ponadto, jak wspomniano wyżej, ich ogromnym atutem jest niska cena, dzięki czemu zniszczony blat można wymienić za niewielkie pieniądze. Nie trzeba go odnawiać i konserwować.
Wszelkie plamy organiczne schodzą z blatu po przetarciu szmatką z płynem do mycia naczyń.
Wady blatów laminowanych
To, że blatu nie da się odnowić, może być także jego wadą. Zniszczenia czy zarysowania trzeba więc zaakceptować do kolejnego remontu kuchni. Zarysowania na blacie mogą powstać głównie na skutek używania ostrych narzędzi, czyli na przykład krojenia czegoś bez użycia deski, więc należy unikać takiego postępowania.
Jeżeli blat jest nieodpowiednio zabezpieczony, może napuchnąć pod wpływem wody, szczególnie tej długo stojącej. Najczęściej dzieje się to przy źle zabezpieczonych krawędziach.
Blat może zostać uszkodzony po postawieniu na nim gorącego naczynia lub butelki ze środkiem czyszczącym zawierającym chlor, albo jeżeli taki silny detergent wyleje się na niego. To również trzeba brać pod uwagę, użytkując ten produkt.
Jak dbać o blat laminowany?
Tych blatów się w żaden sposób nie konserwuje ani nie odnawia. Cała pielęgnacja sprowadza się więc do regularnego czyszczenia mokrą szmatką i przy użyciu delikatnego środka bez chloru i substancji żrących. Trwałe plamy, takie jak ślady flamastra czy lakieru do paznokci, można usunąć niewielką ilością organicznego rozpuszczalnika lub spirytusu. Na ciemnym i matowym blacie wszelkie plamy będą mniej widoczne, ale ma to także swój niewielki minus, ponieważ ciężko je dostrzec przy sprzątaniu. Blat błyszczący i jasny łatwiej zachować w czystości, jeżeli tylko będzie się usuwać widoczne plamy na bieżąco, najlepiej codziennie. Tak zadbany produkt będzie dobrze wyglądał przez lata, szczególnie jeżeli będziemy pamiętać, by zawsze używać deski do krojenia i nie stawiać na nim gorących naczyń, ponieważ to mogłoby spowodować zniszczenie laminatu.
Zalety i Wady Blatów Kuchennych Laminowanych
- odporność na podwyższoną temperaturę
- odporność na działanie promieni UV
- odporność na działanie pary wodnej
- odporność na działanie detergentów
- odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu
- odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie
- łatwo je porysować na przykład krojąc na nich produkty
- uszkodzeń nie da się naprawić
- źle zabezpieczony przed wilgocią może spęcznieć pod wpływem wody lub pary wodnej.
Zasady Użytkowania Laminowanych Blatów Kuchennych
Jak dbać o blat drewnopodobny? Przecieraj blat miękką szmatką zwilżoną wodą i łagodnym detergentem. Dbaj, by zawsze był suchy. Zabrudzenia z flamastra, lakieru do paznokci należy usunąć spirytusem lub rozpuszczalnikiem organicznym. Nie należy używać środków czystości zawierających substancje agresywne lub żrące. Laminat może być czyszczony przy pomocy uniwersalnych środków, w przeciwieństwie do drewna czy kamienia, nie wymaga konserwacji.