Jak dbać o czystość i piękny wygląd mebli kuchennych?

Nowa, jeszcze nieużywana kuchnia prezentuje się zawsze wspaniale. Niestety to pomieszczenie należy do najbardziej brudzących się w całym domu. W jaki więc sposób zaplanować aranżację mebli kuchennych, by jak najłatwiej było dbać o ich czystość? Jak na co dzień konserwować meble kuchenne?

Jak i czym czyścić meble kuchenne?

Najlepiej robić to na bieżąco, czyli po każdym gotowaniu lub co najmniej raz dziennie. Oczywiście chodzi o obszary, które ulegają zabrudzeniu podczas korzystania z płyty grzewczej czy zlewu. Przecieranie frontów wszystkich szafek kuchennych może zaś odbywać się rzadziej, ale najlepiej nie zwlekać z tym dłużej niż tydzień, ponieważ dzięki takiej systematyczności kuchnia zawsze będzie się dobrze prezentować.

Blaty i szafki kuchenne najlepiej myć miękką ściereczką zamoczoną w wodzie z płynem do mycia naczyń lub można do tego użyć detergentu specjalnie przeznaczonego do mycia powierzchni kuchennych. Ważne, by taki środek nie zawierał środków niszczących powierzchnię mebli, na przykład chloru. Do czyszczenia szafek nie można także używać druciaków czy tak zwanej magicznej gąbki, ponieważ takie akcesoria powodują zmatowienie powierzchni i trwałe mikrouszkodzenia, co będzie rzutowało na wygląd mebli, ale także sprawi, że zabrudzenia będą wnikać w tworzywo jeszcze szybciej.

Warto pamiętać, by na bieżąco usuwać także wilgoć z mebli, szczególnie po zmywaniu, gotowaniu czy używaniu piekarnika. Jeżeli woda przez dłuższy czas będzie stać na przykład na krawędzi szafki, może to prowadzić do wypaczenia materiału.

Czego unikać w kuchni?

Trzeba pamiętać, że niezwykle zgubnym nawykiem jest krojenie jedzenia bezpośrednio na blacie. Może to powodować nieodwracalne uszkodzenia. Nie powinno się także gotować bez użycia okapu czy chociaż uchylenia okna, ponieważ para wodna w większej ilości ma bardzo zgubne działanie na meble kuchenne.

Czy trzeba zrezygnować z białych mebli kuchennych, by móc się cieszyć ich czystością dłużej? Oczywiście, że nie, ponieważ każde meble brudzą się tak samo. Na białych zabrudzenia będą od razu widoczne, dzięki czemu można będzie je od ręki usunąć nie czekając na to, aż plamy z sosu czy zupy zastygną.

Jak zaprojektować kuchnię, by łatwo było ją czyścić?

Najlepiej postawić na gładkie fronty, na przykład o wysokim połysku. Zdecydowanie trudniejsze do utrzymania w idealnej czystości będą fronty ze strukturą drewna czy chociażby żaluzjowe lub z innymi ozdobami, takimi jak frezy. Na ścianie nad zlewem i płytą grzewczą warto położyć gładkie płytki ceramiczne, w których strukturę nie będzie wnikał brud. Na podobnej zasadzie wybieramy także płytki podłogowe. Na podłodze najlepiej sprawdzą się także nieco ciemniejsze fugi, ponieważ jasne będą bardzo szybko się brudzić, co oznacza szorowanie co kilka dni, ponieważ tylko wtedy podłoga będzie dobrze wyglądać.

Poszczególne segmenty kuchni powinny być dobrze do siebie dopasowane, by pomiędzy nimi nie było szczelin. Jeżeli się takie znajdą, trzeba je wypełnić silikonem lub jakoś inaczej zabezpieczyć, ponieważ w innym przypadku będzie się tam zbierał brud i wilgoć.